Digitaliseringen når in i betongen

Categories: Aktuellt


Digitaliseringen når in i betongen och förändrar hela samhällsbyggandet

Allt förändras och digitaliseras, telekom, sjukvård, bilbransch med flera. Det finns också en enorm effektiviseringspotential inom byggnation och infrastruktur med hjälp av sensorer i t.ex. betong. Branschprojektet Digitong ska effektivisera byggprocessen, öka säkerheten, underlätta för fastighetsägare, förvaltare och … ja, bara din fantasi sätter gränser.
Det handlar om att gjuta in små sensorer i betongen som kan mäta allt ifrån vibrationer till temperatur och fukt. Sensorerna skulle kunna mäta temperatur i broar och varna vid risk för halka, upptäcka rost i konstruktioner eller hålla koll på material på byggarbetsplatser för att optimera och resurseffektivisera byggandet. Under fastighetens eller t.ex. brokonstruktionens hela livslängd finns det nyttor med den här tekniken.

Cementa, ett av Sveriges största byggmaterialföretag, och Sustainable Innovation kommer under året att samla branschen och intressenter för att sedan öppna upp för sensorutveckling men först och främst, utforska behoven.


Vill du vara med på workshopen den 29 april? – Anmäl dig här!

Läs mer om projektet Digitong >>

Presentationer från senaste seminariet
Joachim Lindborg, Sustainable Innovation
– Robert Larsson, Cementa


Varmt välkommen!