Lägg till i din kalender 2018-01-22 09:00 2018-01-22 13:00 Europe/Stockholm Besök i Sveriges smarta(ste) elnät

Välkommen på studiebesök i Sveriges kanske smartaste elnät Fokus Energiomställningen Den 22 januari är ni välkomna på studiebesök hos ett av Sveriges mest spännande elnätsprojekt – ett projekt som pågår i Uppland. Projektet har namnet Växlande effektreglering (förkortat VäxEl) och har sitt ursprung i den effektproblematik som uppstår i elnätet i samband med utvecklingen och…

Ramsjövägen 46, Björklinge joachim.lindborg@sust.se

Besök i Sveriges smarta(ste) elnät

  • 09:00-13:00
  • Ramsjövägen 46, Björklinge

Välkommen på studiebesök i Sveriges kanske smartaste elnät

Fokus Energiomställningen

Den 22 januari är ni välkomna på studiebesök hos ett av Sveriges mest spännande elnätsprojekt – ett projekt som pågår i Uppland. Projektet har namnet Växlande effektreglering (förkortat VäxEl) och har sitt ursprung i den effektproblematik som uppstår i elnätet i samband med utvecklingen och användningen av förnybara energikällor, elbilar och lagring.

Via ett unikt samarbete mellan ett flertal aktörer har VäxEl som mål att minimera och hantera effekttoppar och därmed avlasta elnätet. Med hjälp av algoritmer skapar vi ett smart elnät där privata hem och industrier kan samarbeta med energisystemet och dess solceller med lagring och laddning av elbilar. Hur långt kan vi nå och hur mycket måste vi förändra?

(Anmälan stängd)

Läs mer om projekten här

KlokEl ”nya samverkansmodeller på elmarknaden”

VäxEl ”Växlande effektreglering”

EU projektet Nemogrid


UL Buss 100 avgår från Uppsala Centralstation kl 8.15 och är framme kl 8.43 hållplats Tygelvägen, Björklinge.
Vill ni inte åka buss samåk gärna och helst i ett miljöfordon. Laddning av elbilar finns hos upplands energi. Tåg från stockholm 07.10 el 07.22

AGENDA

08.30             Frukost på Upplands Energis kontor  

09:00             Välkommen till Smartgrid LivingLab

Inledning med de projekt som drivs samt VäxEls målsättning – kopplingar till Brooklyn Microgrid, European Local Energy Communities och Energimyndighetens Lokala energisamhällen.

09:20             Energiomställning ur ett lokalt och stadsnära perspektiv

Upplands Energis elnät som ligger i omedelbar närhet till Uppsala, en stad som växer kontinuerligt med ökad pendling som följd, är i alla aspekter ett pendlar-elnät. Hur ser ett litet kundägt elnätsföretag på framtiden och samarbetet med staden?

10:10             Energiomställningen ur en entreprenörs perspektiv

De tre entreprenörsföretagen ger sin syn på framtiden Chargestorm, Ferroamp, Ngenic

11:10             Rundvandring

Vi besöker de lokala installationerna av Batterier, solceller, billaddning ,Värmepumpsstyrning, övervakning trafostation, med mera

Vi kommer promenera lite så kläder efter väder 

12:00             Lunch och vidare diskussioner

12.40             Sammanfattning och utmaningar

13:00             Avslut

13:12             Buss avgår tillbaka till Uppsala Centralstation

Anmälan sker här


VäxEl är ett samarbete mellan tre av elnätssveriges mest innovativa företag; Ngenic, Ferroamp och Chargestorm tillsammans med elnätägaren Upplands Energi. Projektet drivs av Sustainable Innovation i samarbete med STUNS Energi.