Onsdag i Almedalen

Categories: Aktuellt,Uncategorized

Nu är det onsdag och tredje dagen för oss i Almedalen.

Tisdagen bjöd på mängder av intressanta, inspirerande och bra diskussioner. 12 seminarier och 2 partiutfrågningar med Centerpartiet och Vänsterpartiet hanns med och sedan blev det fotbollsfest som avslutning där nästan 150 personer fick se Sverige avancera med 1-0 mot Schweiz. Självklart hölls det seminarium om fossilfria VM i samband med matchen.

Idag kommer vi på Sustainable Innovation hålla seminarium om elnätens effektutmaning klockan 12.15 och sedan bjuds det på afternoon tea och diskussion om hur bostadsbyggandet kan bli mer klimatsmart klockan 14.45.

Som vanligt bjuds det på mycket mer på Teaterskeppet. Till exempel kommer South Pole att prata om verktyg och åtgärder näringslivet kan anta för att vi ska nå 2-gradersmålet.

Hela schemat för dagen hittar du här:

ONSDAG 4 JULI

Medborgare 2030 – om medborgarskap och engagemang i en ny tid

Det svenska välfärdssamhället byggdes i en tid då folkrörelsernas ideal om den aktiva medborgaren präglade samhällskontraktet. Många av dagens svenskar har istället vuxit upp med mer individualistiska värderingar, andra har rötter i andra kulturer. Vad betyder det för framtidens medborgarroll?

Tid och plats: 4 juli, 08.30 – 09.30, med frukost från 08.00 i Stora matsalen.

ARRANGÖR: Kairos Future
______________________________________________
Bostäder för äldre och yngre – är ökad rörlighet ett sätt att sänka trösklarna på bostadsmarknaden?

Många äldre har svårt att lämna ett boende för att flytta till en ändamålsenlig bostad och många yngre har svårt att komma in på bostadsmarknaden då villkoren inte rimmar med deras förutsättningar. Hur kan vi åstadkomma äkta rörlighet? Kan satsning på äldres boende underlätta för unga också?

Tid och plats: 4 juli, 10.30 – 11.30 i Stora Matsalen

ARRANGÖR: Riksbyggen
______________________________________________
Miljödiplomering – En av nycklarna till hållbar utveckling

Agenda 2030, hållbar utveckling, hållbarhetsmål, miljöledningssystem, kvalitetsledningssystem, verksamhetssystem, certifiering, hållbarhetsrapportering, LOU, Hållbar upphandling. Orden som florerar för företag att förhålla sig till är många. Kan diplomering vara en av nycklarna?

Tid och plats: 4 juli, 11.00 – 11.45 i Teatersalongen

MEDVERKANDE: Annika Johansson, ordförande Svensk Miljöbas • Gregor Hackman, miljöchef Täby • Peter Nohrstedt, hållbarhetschef SKL Kommentus • Mats Bergh, vd, Johanneberg Science Park • Stina Berge, generalsekreterare, Yennenga Progress • David Lindgren, Hållbarhetsansvarig, Ramboll

ARRANGÖR: Föreningen Svensk Miljöbas
______________________________________________
Platser för gemenskap – hur utvecklar vi inkluderande städer?

Människor är kittet för social samverkan, trygghet och hållbar stadsutveckling. Vad blir de samhällsekonomiska effekterna av att stadsdelar präglas av utanförskap?

Tid och plats: 4 juli, 12.00 – 13.00 i Stora Matsalen

ARRANGÖR: Riksbyggen
______________________________________________
Elnätens effektutmaning – kan vi lösa det med vita certifikat och efterfrågeflexibilitet?

Energi eller effekt? Energiomställningen handlar alltmer om effektutmaningen och energi vid rätt tidpunkt. Energiomställningen till förnybart rusar fortare och fortare. Vilka incitamentsmodeller kan vi använda för att skapa det effektutrymme som vi behöver ha nu direkt, inte i framtiden?

Tid och plats: 4 juli, 12.15 – 13.15 i Teatersalongen

MEDVERKANDE: Niclas Damsgaard, Chef för Division System, Svenska Kraftnät • Maria Sandqvist, Kanslichef, Forum för smarta elnät • Anders Ådahl, Utredningssekreterare, Miljö – och Energidepartementet • Björn Berg, VD, Ngenic • Jan Kristofferson, Projektchef, Sustainable innovation • Anna Wolf, Sakkunnig Energisystem, Power Circle

ARRANGÖR: Sustainable Innovation
______________________________________________
Gemensamt innovationsrum: Gå vidare från din marknadsdialog till ett Offentligt-Privat Innovationssamarbete

640 miljarder i offentliga inköp kan skapa grön innovativ utveckling. Men hur förbereder du dig i ett komplext upphandlingslandskap? Offentligt-Privat Innovationssamarbete är en ny metod där du kan ta din marknadsdialog till ett gemensamt utvecklingskontrakt mellan upphandlare och leverantörer.

Tid och plats: 4 juli, 13.30 – 14.15 i Lilla matsalen

MEDVERKANDE: Catharina Piper, advokat, Lindahls advokatbyrå • Karolina Huss, senior projektledare, Gate21 • Kim Olsson, vd, Nordvästra Skånes Renhållnings AB • Lars Thunberg (Kd), kommunalråd, Helsingborgs stad • Niklas Tideklev, strateg med ansvar för innovation, Upphandlingsmyndigheten

ARRANGÖR: HUTskåne, Gate21
______________________________________________

Så kommer batterier att göra Sverige fossilfritt år 2045

Världen är på väg att ställa om från ett långvarigt beroende av stora mängder olja och gas till nya klimatsmarta och förnybara energilösningar. Omställningen drivs av elektrifieringen i vilken Sverige, med ett antal företag i framkant av utvecklingen kombinerat med unika förutsättningar för grön batteriproduktion, har möjligheten att ta ledartröjan på vägen mot att bli ett fossilfritt land år 2045.

Tid och plats: 4 juli, 14.00 – 15.00 i Teatersalongen

MEDVERKANDE: Johan Söderström, vd ABB • Henrik Henriksson, vd Scania • Hans Kreisel vd Skellefteå Kraft • Peter Carlsson, vd Northvolt • Ibrahim Baylan, Sveriges samordnings- och energiminister

ARRANGÖR: Northvolt, ABB, Scania, Skellefteå Kraft
______________________________________________

Bostäder och klimatet – vad tycker du?

Bostadsbyggandet ligger idag på rekordnivåer. Men hinner vi med att ta hänsyn till klimatet? Vi bjuder in till ett matnyttigt dialogcafé i form av Afternoon tea. Vi diskuterar hur byggsektorn kan ta mer klimathänsyn. Vilka krav kan vi ställa? Hur kan vi tillämpa forskningen? Kom till ett inspirerande dialogcafé där du både får lyssna till andra och själv dela med dig av din kunskap.

Tid och plats: 4 juli, 15.00 – 16.30 i Stora matsalen

ARRANGÖRER: Grön Bostad
______________________________________________
Parisavtalet och Trumps utträde – risker och möjligheter för världen och Sverige

Det globala klimatsamarbetet har skakats om efter USA:s beslut att lämna Parisavtalet. Betyder beskedet att klimatomställningen kommer bromsa in eller kan det till och med katalysera en positiv motreaktion? Hur ska målen under Parisavtalet konkret implementeras med fokus på Sveriges och näringslivets roll? Välkommen att stanna efter seminariet.

Tid och plats: 4 juli, 15.30 – 16:10 i Lilla matsalen

MEDVERKANDE: Charlie Henderson, klimatexpert, South Pole• Jeff Swartz, policyexpert, South Pole• Ingmar Rentzhog, grundare, ordförande, We Don’t Have Time, Global Utmaning

ARRANGÖR:South Pole
______________________________________________
Från Paris till Visby: Klimatintervju med Kristdemokraterna

Klimatfrågan är brännhet men vad vill Kristdemokraterna egentligen vidta för åtgärder? Och räcker de för att nå klimatmålen? Vi frågar ut dem om deras handlingsplaner för att ge väljarna klarhet och sätta klimatarbetet i fokus.

Tid och plats: 4 juli, 15.30 – 16.00 i Teatersalongen

MEDVERKANDE: Lars-Axel Nordell, miljö- och jordbruksutskottet, Kristdemokraterna • Ingar Lindholm, journalist och chefredaktör, Miljö & Utveckling

ARRANGÖRER: Klimatriksdagen • Sustainable Innovation • Miljö & Utveckling
______________________________________________
Full fart framåt mot 2-gradersmålet – hur redo är företagen?

Befolkningstillväxt, globala trender i ekonomin och USAs utträde ur Parisavtalet är några av de faktorer som gör det alltmer osannolikt att planeten kommer att hålla sig under den 2-gradersgräns som länderna beslutade om under klimatmötet i Paris 2015. För att klara målet måste nu alla delar av samhället mobiliseras. Näringslivet har här en mycket viktig roll att spela. I seminariet diskuterar företag som antagit 2-gradersutmaningen vilka konkreta åtgärder och verktyg som kommer att behövas för driva utvecklingen mot 2 grader. Välkommen att stanna efter seminariet.

Tid och plats: 4 juli, 16:15 – 17:15  i Lilla matsalen

MEDVERKANDE: Charlie Henderson, klimatexpert, South Pole• Jeff Swartz, policyexpert, South Pole • Erik Lindroth, miljödirektör, Tetra Pak • Philip Thörn, hållbarhetschef, If Skadeförsäkring • Johan Gerklev, hållbarhetschef, Skanska Sverige • Stefan Henningsson, senior rådgivare, Världsnaturfonden WWF

ARRANGÖR: South Pole
______________________________________________
Från Paris till Visby: Klimatintervju med Miljöpartiet

Klimatfrågan är brännhet men vad vill Miljöpartiet egentligen vidta för åtgärder? Och räcker de för att nå klimatmålen? Vi frågar ut dem om deras handlingsplaner för att ge väljarna klarhet och sätta klimatarbetet i fokus.

Tid och plats: 4 juli, 16.15 – 16.45 i Teatersalongen

MEDVERKANDE: Gustav Fridolin, språkrör, Miljöpartiet, Ingar Lindholm, journalist och chefredaktör, Miljö & Utveckling

ARRANGÖRER: Klimatriksdagen • Sustainable Innovation • Miljö & Utveckling
______________________________________________

Vi ses!

Här hittar du lite bilder från gårdagen!