Studiebesök på slussenbygget – En digital byggarbetsplats

Categories: Aktuellt

Är det verkligen så att Slussen byggs helt utan pappersritningar? Hur används VR-teknik för underlätta i byggnationen? Vad menar vi egentligen när vi pratar om digitalisering av slussenbygget? 

I onsdags morse anordnades ett studiebesök på slussenbygget för att diskutera digitalisering och hur vi använder oss av digitalisering i bygget av nya Slussen. På talarlistan stod David Mäller, VDC-strateg för Stockholms stad, Johan Furugren, Digital strateg på exploateringskontoret, också han från Stockholms stad och Anna Karin Hughes Cambry, informatör för studiebesöket. Besöket var till för att ge en så bred bild som möjligt av hur digitala hjälpmedel används i byggnadsprojektet.

I slussenbygget har till exempel digitaliseringen gjort att man genom 3D-ritningar har kunnat mäta mer exakt hur många armeringsjärn som behövs och på så sätt undviker man i större grad fel i beställningar. Man kan också med hjälp av VR-teknik precisera vad som är bra och vad som behöver göras bättre i en ritning. Allt för att optimera och effektivisera byggnadsprocesser med betong.

Projektet Digitong är ett forum för digitalisering inom betongindustrin och i onsdags fick vi även höra mer om detta. Digitong går till stor del ut på att mäta, optimera och digitalisera byggnadsprocesser där man arbetar med betong.

 

Vill du läsa mer om digitalisering av betong, projekt Digitong eller prata med oss som arbetar med det, klicka här.

Digitong finansieras av Cementa.